Indigenous and Human Rights: An Executive Leadership Program

COURSE AT A GLANCE

DAY 1: WEDNESDAY, JUNE 19

Senator Nancy Ross Boardroom 5th Floor, CMHR

8:30 (30 mins)

Facilitator Introductions

9:00 (1 Hr, 30 minutes) Cultural Safety: Developing Safe Spaces and Empathy Harley Eagle

10:30 (30 min) **Break**

11:00 (1Hr 15 min)

Implementing the United Nations
Declaration on the Rights of
Indigenous Peoples (UNDRIP)
on the Path Towards Reconciliation
Prof. Aimée Craft, Faculty of
Common law, University of Ottawa

12:15 (1 hour) Lunch on Level 6 Terrace

1:15 (1 Hr 15 min)
Cultural Safety: Developing Safe
Spaces and Empathy — Harley Eagle

2:30 (30 min) Break

3:00 (1 Hr)We are All Leaders

Kevin Chief, Vice President, Business Council of Manitoba

4:00 (1 Hr 20 min)

Transformational Leadership in Action — Dr. John Young,

President and CEO, CMHR

DAY 2: THURSDAY, JUNE 20

MTS Classroom A, CMHR

8:30 (1 Hr 15 min)
Residential School Survivors
Talk with Martha Peet &
Mary Courchene —

Facilitated by Dr. Lorena Fontaine, Indigenous Academic Lead (University of Winnipeg)

9:45 (15 min) **Break**

10:00 (1 Hr 15 min)
Challenges involved in
changing corporate culture —
Dr. Annette Trimbee, President
and Vice Chancellor of the
University of Winnipeg

11:15 (15 min) **Break**

11:30 (1 Hr 30 min)
Witness Blanket Screening and
dialogue circles — Facilitated by
Jennefer Nepinak

1:00

Lunch at Era Bistro

2:15 (1 Hr 15 min)

Indigenous Insights: New Beginnings
— Ways in which Indigenous
youth are re-shaping educational
institutions and Canadian society

3:30 (30 min) **Break**

4:00 (1 Hr 15 min) Métis Rights Tour DAY 3: FRIDAY, JUNE 21

MTS Classroom A, CMHR

8:30 (1 Hr 30 min)
MMIWG Panel: Fighting
for Justice with Families
and Sharing their Stories —
Charlene Bearhead &
Jennifer Rattray

10:00 (30 min) **Break**

10:30 (2 Hrs)
Values to Action Workshop:
Brainstorming and valuing
actions for the future —
Michelle Kuly from Blue Print

12:30 (1 hour) Lunch in the Classroom

1:00 (1 hour) Self-Guided Gallery Exploration

2:00 (1 hour 30 minutes) Indigenous Rights Tour

3:00

Drive to Merchant's Corner – 541 Selkirk Ave

3:15 (1 Hr 30 min)

Community Engagement Panel
with Community Leaders —
Mitch Bourbonniere,
Althea Guiboche,
Michael Redhead Champagne,

Facilitated by Andi Sharma

5:00 (30 minutes)
Convocation at Merchant's Corner